Kentsel Dönüşüm kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulama yapılması anlamına geliyor. Kısaca kentsel dönüşüm kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi oluyor. Bu şekilde de kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanıyor.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM değil,

BİRLİKTE DÖNÜŞÜM!

 

Bizce kentsel dönüşüm 'gayrimenkul geliştirme' olmamalı, kamu desteğine gereksinim duyulan ekonomik ve sosyal boyutları içeren ve birlikte geliştirilecek bir süreç yönetimi olmalıdır. Tarafların bir araya getirildiği, uzlaşmanın temel olduğu, kararların birlikte alındığı projeler geliştirilmelidir. Tarihsel derinliği yüksek ve kültürel çeşitliliği zengin olan kentlerimizin pazarlanabilir marka kentler yaklaşımı yerine, kimlikli kentler haline getirmeliyiz. Kimlik ve karakter kentlerimizin yeniden kurgulanması için en temel ilkeler olmalıdır. Kentsel gelişim ve dönüşümün finansmanının imar haklarının artışından sağlandığı kentleşme yaklaşımı yerine, kapasitesi dolmuş kentlerimiz için imar hakkı yerine yaşam hakkı yaklaşımı benimsenmelidir. Yaşamsal gereksinmelerin karşılanması, kamusal alanların yeniden yaratılması için yaşam hakkı herkese tanınmalıdır.

 

Klasik imar planı anlayışı mülkiyetin biçimlenmesi ve imar haklarının dağılımını esas almıştır. Kent formlarının biçimi, yetersiz donatı alanları, dengesiz yoğunluk dağılımları, yanlış arazi kullanım kararları imar planlama anlayışının ürünleridir. Artık, günümüzde bilimsel analizleri dikkate alan, kalite, estetik, sanat ve tasarımı ön plana alan şehir planlama yaklaşımına gereksinim vardır. Yık-Yap süreci ile dönüşen kentlerimizde mekansal tasarımın yanı sıra sosyal ve ekonomik boyutu içeren yaşam tasarımı sürecine girilmelidir. Yaşam, mekansal tasarımın bir parçası olarak ele alınmalı ve yaşamın tasarımında yaşayanların tasarım sürecine katılması sağlanmalıdır.

 

Kamu, özel ve sivil işbirliğine dayalı yönetim anlayışı ve proje geliştirme yaklaşımının ortaya çıkardığı gücün yönetimi öncelikli gündem olmalıdır. Halkın ve projeden etkilenen tarafların karara süreçlerine katılım yaklaşım ve yöntemleri uzlaşmaya dayalı geliştirilmelidir. Şehir planlamasında kullanılan klasik analizlerin yanı sıra büyük yatırım kararları ile proje alanlarının yer seçimi ya da kamusal kaynak kullanımında önceliklerin belirlenmesi için stratejik analizler yapılmalıdır.

 

Riskli olduğunu düşündüğünüz tüm yapılarınızı mutlaka kentsel dönüşüme sokmanız gerekmektedir. Kentsel dönüşüm konusunda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini firmamıza başvurarak öğrenebilirsiniz.

 

Tüm inşaat alanları, birlikte dönüşüm faaliyetleri konusunda KAF olarak hizmetinizdeyiz.